شنبه، ۹ فروردین ۱۴۰۴
در تاریخ بازیهای ویدئویی به ندرت میتوان فرانچایزی را یافت که طی یک دهه بدون افت کیفیت، همواره در اوج درخشیده باشد: مجموعه خدای جنگ (God Of War) یکی از این عناوین انگشتشمار است؛ شاهکاری پرطرفدار که مسیر موفقیت خود را از سال ۲۰۰۵ و کنسول PS2 آغاز کرد و با ثباتی مثالزدنی و تکرار پیوستهی موفقیتهای قبلی توانست به رکورد فروش بیش از ۶۵ میلیون نسخه دست پیدا کند.
تاکنون ۸ نسخه مختلف از این فرنچایز عرضه شده که گرچه تمام آنها آثار درخشانی در پلتفرمهای گوناگون محسوب میشوند، برخی از این عناوین نظیر خدای جنگ PS4 برنده بهترین بازی سال ۲۰۱۸ ، از نگاه منتقدان و بازیکنان از دیگری برتر و موفقترند. در این مطلب با در نظر گرفتن معیارهایی نظیر داستان و گیم پلی به معرفی بدترین تا بهترین عناوین سری گاد آف وار خواهیم پرداخت و هرکدام از تکههای مجزای سفر ماجراجویانه و تکاملی کریتوس، از جنگجویی بیرحم و دیوانه تا پدری فداکار را برای شما رتبهبندی خواهیم کرد.
مقاله پیشنهادی: معرفی بهترین بازیهای پلی استیشن 5 (14 تای برتر)
Metacritic: امتیاز ۸۰/۱۰۰
IGN: امتیاز ۷.۸/۱۰
Gamespot: امتیاز ۸/۱۰
در فرنچایز خدای جنگ، هیچ عنوانی ضعیف نیست و معراج نیز گرچه در انتهای این فهرست قرار دارد، جزء بازیهای پرطرفدار PS3 محسوب میشود. در حقیقت این بازی تنها عنوان مجموعه خدای جنگ است که قابلیت مالتی پلیر دارد و امکان تجربهی چند نفره بازی را برای بازیکنان فراهم میکند. اما چرا در انتهای این لیست قرار گرفته؟ پاسخ استانداردهای بالایی است که نسخههای دیگر بازی در بخشهای مختلف داستان، گیم پلی و مکانیک برای این فرنچایز تعیین کردهاند. معراج از نظر داستانی چیزی به عمق داستان اصلی اضافه نمیکند و صرفاً نقش مکمل را برای این فرنچایز ایفا میکند. این نقطه ضعف باعث شده که بسیاری این بازی را نادیده گرفته و نسخههای دیگر را -که بر داستان اصلی محوریت دارند- بازی کنند.
Metacritic: امتیاز ۸۶/۱۰۰
IGN: امتیاز ۹.۵/۱۰
Gamespot: امتیاز ۸/۱۰
دومین و آخرین نسخهی فرنچایز خدای جنگ برای کنسول PSP در سال ۲۰۱۰ و پس از گذشت شش ماه از انتشار نسخهی سوم اصلی این مجموعه عرضه گشت و توانست موفقیت نسخه اول را تکرار کند. گرافیک خیرهکننده، گیم پلی اعتیادآور و داستان پرکشش بازی همگی دست به دست هم دادند تا روح اسپارتا پایان ماندگاری را برای این فرنچایز در پلتفرم PSP رقم بزند و به اثری ماندگار در کنسول قابل حمل سونی مبدل گردد.
Metacritic: امتیاز ۹۱/۱۰۰
IGN: امتیاز ۹.۴/۱۰
Gamespot: امتیاز ۸.۵/۱۰
زمانی که خبر عرضهی این بازی در کنسول دستی PSP منتشر شد، بسیاری به موفقیت این بازی در پلتفرم پلی استیشن همراه بدبین بودند. اما استودیوی بازیسازی Ready at Dawn با انتشار عنوانی در حد و اندازهی نام این فرنچایز توانست معجزهی بزرگی را رقم بزند و تمام ظرفیتهای بالقوه کنسول دستی پرطرفدار سونی را با انتشار این بازی به معرض نمایش بگذارد. زنجیرهای المپ، گرچه دستاوردی بزرگ و اثری ستودنی در کنسول دستی PSP محسوب میشود، تنها ۵ ساعت گیم پلی دارد و با در نظر گرفتن معیارهای مختلف بازیهای کنسولی، نسبت به عناوین طولانیتر این فرنچایز، در رتبهی پایینتری قرار میگیرد.
Metacritic: امتیاز ۹۲/۱۰۰
IGN: امتیاز ۹.۳/۱۰
Gamespot: امتیاز ۹/۱۰
از آنجایی که نسخه سوم خدای جنگ، تنها دنبالهی این فرنچایز بود که برای کنسول PS3 عرضه میشود، استودیوی سانتا مونیکا تحت فشار زیادی برای ساخت اثری درخور این عنوان بزرگ قرار داشت. اما اثری که برای کنسول نسل هفتم بازیهای کامپیوتری عرضه شد، صرفاً دنبالهای موفق در فرنچایز خدای جنگ نبود، بلکه به یکی از بهترین آثار عرضه شده در پلتفرم PS3 تبدیل شد.
این اثر تمام المانهای موفقیت دو نسخهی قبلی را به علاوهی مناظری باشکوه، مبارزاتی خونین و گرافیکی تماشایی در خود داشت و توانست استانداردهای جدیدی را برای بازیهای ژانر اکشن/ماجراجویی تعیین کند. در حقیقت نسخه سوم خدای جنگ چنان مورد اقبال طرفداران این فرنچایز قرار گرفت که بعدها نسخه ریمستر بازی God of War 3 Remastered نیز برای کنسول PS4 عرضه شد تا امکان تجربهی لذتبخش این بازی برای دارندگان کنسولهای نسل هشتم نیز فراهم گردد.
Metacritic: امتیاز ۹۳/۱۰۰
IGN: امتیاز ۹.۷/۱۰
Gamespot: امتیاز ۹.۲/۱۰
پس از موفقیت فراگیر نسخهی اول، خدای جنگ برای تثبیت جایگاه خود به عنوان فرنچایزی موفق و تقابل با رقبایی سرسخت در دنیای بازیهای ویدئویی باید چیزی فراتر از مبارزاتی خونین به مخاطبان ارائه میداد که خوشبختانه این اتفاق افتاد و نسخهی دوم خدای جنگ با گیم پلی بهبود یافته، گرافیکی خیرهکننده و داستانی عمیق و پرکشش توانست دنبالهی شایستهای برای نسخه اول باشد.
نسخه دوم خدای جنگ نقاط قوت اصلی نسخه اول را گسترش داد و آن را با سیستم مبارزاتی ارتقا یافته، گرافیکی پیشرفته، شخصیتپردازی عمیق، باس فایتهایی نفسگیر و قابلیتهای شگفتانگیزی نظیر پرواز با موجوداتی افسانهای برای کشف محیط بازی تلفیق کرد و اثری شگفتانگیز و قصیدهای حماسی را در تاریخ بازیهای کامپیوتری به یادگار گذاشت.
Metacritic: امتیاز ۹۴/۱۰۰
IGN: امتیاز ۹.۸/۱۰
Gamespot: امتیاز ۹.۳/۱۰
تمام نسخههای مختلف مجموعهی خدای جنگ، دستاوردها و موفقیتهای خود را مدیون این اثر کلاسیک هستند: نسخه نخست و اصلی خدای جنگ؛ شاهکاری که داستان یک موفقیت را آغاز کرد و توانست هدف غایی کریتوس برای دستیابی به قدرت را در قالب داستانی تراژیک و درگیرکننده ارائه و افسانههای اساطیری یونانی را به شکلی شگفتانگیز و منحصربهفرد روایت کند. گرچه قریب به دو دهه از انتشار این بازی میگذرد، نسخه اصلی خدای جنگ همچنان ارزش بالای خود را میان بازیهای سبک اکشن/ماجراجویی کنسولی حفظ کرده و از نظر داستانی و گیم پلی قادر به رقابت با نسخههای دیگر این فرنچایز است.
Metacritic: امتیاز ۹۴/۱۰۰
IGN: امتیاز ۱۰/۱۰
Gamespot: امتیاز ۹/۱۰
خدای جنگ در آخرین نسخهی عرضه شدهی خود با وسعتی باورنکردنی به گستردگی نه قلمروی اساطیری نورس در سال ۲۰۲۲ پا به دنیای بازیهای ویدئویی گذاشت تا دوباره بر تخت سلطنت صنعت ویدئو گیم تکیه بزند. این بازی جایزه بهترین بازی ماجراجویی سال (D.I.C.E. Award) را از آن خود کرد و توانست در یازده بخش نامزد دریافت جایزه بهترین بازی سال و در شش بخش موفق به کسب این جایزه شود.
بازی پرطرفدار God of War Ragnarok PS5 در حقیقت نسخهی ارتقا یافتهی ۲۰۱۸ فرنچایز گاد آو وار است؛ شاهکاری تمامعیار که تکامل یک فرنچایز پرطرفدار را در هر بخش، از صداگذاری، گرافیک و داستان گرفته تا شخصیتپردازی، گیم پلی و محیط چشمنواز به معرض نمایش گذاشته است. این بازی از نظر درآمدزایی نیز موفقیتی تجاری بوده و توانسته است رکورد فروش ۵.۱ میلیون نسخه را در همان هفته اول انتشار ثبت کند.
Metacritic: امتیاز ۹۴/۱۰۰
IGN: امتیاز ۱۰/۱۰
Gamespot: امتیاز ۹/۱۰
برخی نسخهی PS4 خدای جنگ را بهترین بازی انحصاری کنسول PS4 میدانند و بسیاری آن را بهترین نسخهی این فرنچایز، اما نسخهی ۲۰۱۸ خدای جنگ فراتر از یک بازی و اثری فاخر و ماندگار و سنگ محکی برای سنجش بازیهای مدرن پس از خود است. تفاوت این نسخه با سایر عناوین این فرنچایز این است که خدای جنگ PS4 دیگر از همان فرمول تکراری قبلی برای موفقیت استفاده نکرده و در بسیاری از بخشها متحول شده است: از زاویه دید گرفته تا شخصیتپردازی کریتوس و گیم پلی، خدای جنگ سال ۲۰۱۸ کاملاً متفاوت از نسخههای قبلی است.
در حقیقت خدای جنگ PS4 حرکت جسورانهای است برای احیای نسخههای قبلی و ارائهی تصویر متفاوتی از کریتوس؛ تصویر پدری مهربان به جای مبارزی خونخوار. این بازی سفری حماسی و ماجراجویانه توأم با مبارزاتی نفسگیر در دنیای بیرحم و خشن اساطیر نورس و داستانی است تکاندهنده از عشق و فداکاری و انتقام. بدون هیچ تردیدی خدای جنگ PS4 نه تنها در جایگاه نخست بهترین عنوان مجموعه گاد آو وار قرار دارد، بلکه یکی از بهترین عناوین تاریخ صنعت بازیهای ویدئویی محسوب میشود.
مقاله پیشنهادی: فهرستی از پرفروشترین و بهترین بازیهای پلی استیشن ۴
رتبهبندی عناوین خدای جنگ، فراتر از فهرستی ساده و نمایانگر تکامل یک فرنچایز است. از پیشرفت در روایت داستان و شخصیتپردازی تا نوآوریهای گرافیکی و گیم پلی، هر عنوان نقش پررنگی در تشکیل هویت این فرنچایز داشته و به موفقیت آن در کسب جوایزی گوناگون و نمراتی عالی از منتقدان و بازیکنان کمک شایانی کرده است.
انتخاب بهترین داستان تا حدی سلیقهای است و به ترجیحات فردی باز میگردد، اما به اعتقاد بسیاری از منتقدان و بازیکنان، نسخه ۲۰۱۸ خدای جنگ از نظر عمق و پیچیدگی داستانی به مراتب از نسخههای دیگر این فرنچایز برتر است.
نسخه آخر این مجموعه یا همان God of War Ragnarök به علت ایجاد نوآوری در سبک بازی و بهبودهای قابل توجه در سیستم مبارزات و کاوش محیط، نسبت به دیگر نسخههای این فرنچایز برتری دارد.
بازی God of War Ragnarök به علت بهرهوری کامل از قدرت سختافزاری کنسولهای نسل نهم، از گرافیک بالاتری در قیاس با دیگر عناوین این مجموعه برخوردار است.
اگرچه دانستن ترتیب زمانی وقایع داستان این فرنچایز میتواند به درک بهتر داستان و پیشینه شخصیتهای بازی کمک فراوانی کند، اما لزوما برای تجربهی نسخههای جدیدتر این مجموعه نیازی نیست که نسخههای قبلی آن را بازی کرده باشید.
مهدی عاشق داستان و روایته؛ چه تو قالب کتاب باشه و چه بازی کامپیوتری. به نظرش داستان، قلب تپنده هر بازی خوبیه و آثار استودیوهای پرطرفداری مثل بتزدا، آبسیدین، سی دی پراجکت، راک استار و کونامی، فرصت کم نظیریه واسه تجربه دنیاهای نزیسته. مهدی معتقده که تجربه همزادپنداری تو بازی ها، به خاطر تعامل مستقیم و فعالانه مخاطب خیلی از رسانه های دیگه قوی تره و موندگاری و تاثیر بازی ها روی ذهن مخاطب بیش تر.